Ghid pentru pariurile pe baschet


Baschetul este unul dintre cele mai populare 10 sporturi din lume si aduna in jurul sau milioane de fani, in diferite zone ale globului. Impactul acestei discipline sportive este intr-atat de mare incat nu poate fi neglijat, iar lumea pariurilor sportive l-a inglobat de mult timp.

Desi este un sport foarte spectaculos, baschetul din Romania sufera la capitolul popularitate, fiind depasit de fotbal la nivel national si de handbal ori tenis in anumite regiuni ale tarii.

Chiar si asa, baschetul a inceput sa ia amploare si in tara noastra de curand, iar acest lucru nu poate decat sa imbunatateasca nivelul sportiv si numarul pariorilor interesati de acest sport.Inainte de a vorbi despre orice fel de pariu pe baschet, este indicat sa ne asiguram ca fiecare dintre noi cunoaste regulile de baza ale sportului. Fara a le sti pe acestea, este imposibil ca un parior sa aiba succes, pentru ca necunoasterea regulilor face imposibila intelegerea sportului.

Regulile principale ale baschetului

Baschetul este un sport de echipa in care doua grupari a cate 5 jucatori se dueleaza pe un teren dreptunghiular la capetele caruia sunt amplasati doi stalpi. Pe acesti stalpi sunt asezate doua cosuri, la inaltimea de aproximativ 3 metri.

Inelul cosului are diametrul de 46 de centimetri, iar mingea masoara aproximativ 25 de centimetri in diametru. Cei 5 jucatori ai unei echipe pot inscrie din interiorul arcului de cerc, iar aruncarile reusite din acea zona a terenului valoreaza 2 puncte. Din spatele arcului de cerc, o minge expediata in cos este rasplatita cu 3 puncte, in timp ce o aruncare libera obtinuta in urma unui fault aduce 1 punct celui care izbuteste sa o transforme.

De remarcat la capitolul punctaj ar mai fi modalitatea „cos si fault”. Aceasta consta intr-o aruncare reusita, in timpul careia baschetbalistul a fost faultat. Datorita faultului, acestuia i se acorda o aruncare libera pentru a-si completa „jocul de 3 puncte”.Pe terenul de baschet, mingea poate fi miscata prin pase sau aruncari. Un baschetbalist nu are voie sa avanseze mai mult de 3 pasi fara a bate mingea pe parchet. In caz contrar, miscarea sa este considerata ca „pasi”, iar mingea este acordata oponentilor.

Daca un jucator atinge deliberat mingea cu piciorul, alearga cu ea in brate sau prinde mingea de doua ori in ambele maini, acesta incalca regulamentul, iar mingea trece in posesia echipei adverse.

Un meci de baschet se intinde pe durata a 40 de minute in Europa, respectiv 48 de minute in SUA. Acesta este alcatuit din 4 sferturi, 2 sferturi formand o repriza. Astfel, in Europa un sfert al meciului dureaza 10 minute, in timp ce in NBA dureaza 12 minute.

In total, americanii joaca cu 8 minute mai mult decat europenii intr-un meci, acesta fiind unul dintre numeroasele motive pentru care duelurile de acolo produc punctaje mai mari.

Asemenea handbalului, baschetul este un sport in care se ataca alternativ. Cu alte cuvinte, se schimba permanent rolurile de echipa care ataca, respectiv cea care se apara. In baschet, o echipa trebuie sa inscrie in timpul alocat unui atac – 24 de secunde – dar in cazul in care mingea atinge inelul si este recuperata, formatiei care ataca i se acorda 14 secunde suplimentare de atac.

In caz de egalitate dupa timpul regulamentar, in baschet se joaca reprize de prelungiri a cate 5 minute pana in momentul in care egalitatea dispare la finalul unei reprize.Jucatorii care comit 5 faulturi in Europa, respectiv 6 pe continentul american in acelasi meci sunt eliminati si nu pot fi reintrodusi in teren de catre antrenor.

In baschet exista regula time-out-ului, care permite antrenorului sa opreasca jocul pentru a acorda indicatii jucatorilor sai. Desigur, time-out-urile sunt uneori luate din motive extra-tactice, de exemplu pentru a intrerupe o serie buna de aruncari ale adversarilor.

Baschetul european permite 5 time-out-uri per echipa intr-un meci, in timp ce baschetul american accepta pana la 6 time-out-uri de-a lungul unei confruntari.

De ce merita baschetul atentia noastra?

Baschetul a capatat multa popularitate in Europa si a devenit dintr-un sport american un sport global. Aceasta disciplina sportiva imbina perfect inaltimea jucatorilor, stiinta de a directiona o minge, puterea, viteza si capacitatea de efort.

Baschetul este unul dintre cele mai de succes sporturi din lume, fiecare echipa din NBA valorand in medie 1 miliard de dolari.

Exceptand milioanele de iubitori ai sportului si sumele enorme invartite in acest sport, baschetul impresioneaza prin faptul ca este unul dintre cele sporturile cu cele mai multe puncte.Orice meci de baschet poate fi spectaculos, intrucat punctele marcate intr-o partida sunt numeroase, de obicei intre 150 si 200.
Asadar, baschetul merita urmarit pentru ca surprinde prin spectacolul pe care il aduce si cucereste usor pariorii interesati de acesta. 

Cum se poate paria pe baschet?

Din fericire, oferta este variata, in mod special online. Pentru a consulta cativa dintre bookmakerii cei mai buni, specializati pe baschet, viziteaza aceasta pagina. 

Pentru mai multe instructiuni despre pariurile online, acceseaza acest ghid! 

Care sunt tipurile de pariuri disponibile la baschet?

La fel ca pe fotbal, pariorii interesati de baschet pot sa plaseze pariuri simple, pariuri acumulatoare, pariuri sistem si, evident, pariuri LIVE.

Cele mai utilizate sunt pariurile simple si pariurile acumulatoare, fiindca sunt cele mai convenabile in ochii majoritatii pariorilor si pot aduce cele mai multe castiguri pe termen scurt.

Citeste ghidul pariurilor pe fotbal aici! 

Care sunt pietele de pariuri folosite la baschet?

Pariorii specializati pe baschet au la dispozitie o oferta variata in ceea ce priveste numarul pietelor disponibile, insa aceasta nu se poate compara cu cea prezenta la un sport atat de popular precum fotbalul.

Pe baschet se poate paria echipa castigatoare, numarul total al punctelor marcate in meci, diferenta cu care o echipa castiga o partida s.a.m.d.

In cele ce urmeaza, vom analiza cele mai importante piete ale baschetului, cu avantajele si dezavantajele lor.

Piata MECI

Este cea mai populara piata pe baschet, cunoscuta si ca „Money Line” in engleza. Pentru a obtine profit pariind pe aceasta piata, pariorul are nevoie sa intuiasca in mod corect numele echipei castigatoare.Un lucru pe care multi pariori neglijenti il uita inainte de a plasa un pariu pe aceasta piata este faptul ca pontul este valabil si in cazul in care echipa aleasa izbuteste sa castige meciul abia dupa prelungiri.

  • Retine: prelungirile sunt luate in calcul in cazul pietei meci, neinfluentand cu nimic soarta unui pariu.

In alte cuvinte, in cazul in care esti suficient de sigur ca o echipa va castiga un meci, s-ar putea ca aceasta piata sa vina in ajutorul tau, intrucat posibilitatea prelungirilor inseamna cateva minute suplimentare in care echipa ta isi poate afirma superioritatea. Aceasta regula se aplica cu precadere in ocaziile in care ai mizat pe echipa favorita.

Din nefericire, multe meciuri din baschet aduc cote dezechilibrate, in sensul in care favorita primeste o cota infima, iar outsiderul o cota mare. De notat: prin acest sistem poti gasi valoare pe unii outsideri, insa fii atent si aminteste-ti ca favoritii raman favoriti in ciuda catorva meciuri mai proaste pe care le pot avea pe parcursul unui an.

Piata HANDICAP

Este una dintre cele mai utilizate piete de pariere pe baschet la nivel mondial si se deosebeste de cea mentionata anterior, intrucat cere pariorului sa estimeze diferenta de puncte cu care o echipa va castiga sau va pierde.Lesne de inteles, dificultatea sa este mai ridicata decat celei prezente in piata MECI, dar cotele sunt mai mari. Cum functioneaza aceasta piata? Bookmakerii aleg o margine de punctaj pe care ei o cred cea mai probabila pentru acel meci, iar pariorul trebuie sa aleaga ca una dintre echipe sa piarda/ sa castige cu acea diferenta de puncte.

  • De exemplu, in meciul Golden State Warriors vs. Toronto Raptors handicapul este plasat la 9.5 puncte. Pariorul are la dispozitie doua alegeri: fie mizeaza pe Golden State Warriors -9,5 puncte, insemnand ca anticipeaza o victorie la minim 10 puncte diferenta a celor din Golden State, fie alege selectia Toronto Raptors +9.5 puncte, in cazul careia va avea castig de cauza atat timp cat Toronto Raptors castiga, face egal sau nu pierde la mai mult de 9 puncte diferenta.

Handicapul clasic este plasat de bookmakeri, iar cotele celor doua selectii disponibile sunt similare – de obicei 1.90, respectiv 1.95 – insa exista si alte margini, mai mici sau mai mari, pe care se poate paria handicap.

De notat: si aceasta piata include eventualele prelungiri ale unui meci.

Piata TOTAL PUNCTE

O piata de o dificultate asemanatoare cu piata HANDICAP, pentru ca pariorului i se cere o estimare destul de exacta a desfasurarii unui meci. In cadrul unui pariu total puncte, pariorul trebuie sa intuiasca cu precizie numarul punctelor inscrise intr-un duel.Asemenea pietei HANDICAP, bookmakerii stabilesc o margine, iar pariorul pariaza fie „peste”, fie „sub”.

  • Exemplificand, la meciul Chicago Bulls vs. Miami Heat marginea este situata la 213 puncte, iar variantele de pariere sunt: peste 213.5 puncte si sub 213.5 puncte. Pariorul pariaza peste 213.5 puncte daca in opinia sa se vor inscrie minimum 214 puncte in acel meci, in timp ce selectia sub este facuta daca pariorul este de parere ca se vor inscrie maxim 213 puncte in meci.

La randul ei, aceasta piata ia in considerare evenimentele care se desfasoara in caz de prelungiri.

Piete de pariere mai putin cunoscute

Pariurile pe baschet pot fi complexe in cazul pariorilor interesati sa parieze lucruri precum: cate puncte va bifa un anumit jucator, cate recuperari va face baschetbalistul X, care dintre echipe va ajunge prima la 10, 20 ori 50 de puncte etc.

Pietele jucatorilor

In aceste piete sunt de gasit tipuri de pariuri in care pariorul isi arata cunostintele cu privire la calitatile anumitor jucatori. De exemplu, un parior poate miza ca LeBron James va marca peste 20 de puncte intr-un meci sau ca acelasi jucator va reusi mai mult de 5 recuperari. Sunt pariuri pretentioase, dar care pot aduce valoare multa pentru cei care urmaresc indeaproape un campionat.

Evenimente meci

A paria care dintre cele doua echipe va ajunge prima la 10, 20, 50 sau 100 de puncte poate fi o reala provocare.

Desi prima la 10 sau 20 de puncte poate fi o modalitate riscanta de pariere, multe echipe favorite fiind obsinuite sa inceapa mai greu anumite meciuri, prima la 50 este pariul cu cea mai mare valoare pe aceasta piata, deoarece majoritatea echipelor favorite incep sa joace cel mai bun baschet pana la pauza si ating aceasta borna inaintea outsiderilor.

Pariuri pe sferturi

In cazul in care presimti ca o echipa favorita poate fi surprinsa de outsider in debutul unui meci, pariurile pe sfert pot sa iti aduca mult profit. De exemplu, daca mizezi ca outsiderii sa castige primul sfert al unui meci poti sa beneficiezi de cote de 2-4, care iti pot aduce profituri substantiale.

Mai mult, pariurile pe sferturi includ si optiunea de a prezice numarul de puncte inscris intr-un singur sfert sau diferenta cu care o echipa va castiga sfertul respectiv.

Desigur, numarul pietelor de pariere pe baschet este mult mai ridicat, iar fiecare parior interesat are datoria de a le testa pentru a observa care sunt cele care i se potrivesc cele mai bine.

Ce trebuie sa stii cand pariezi pe baschet

  • Forma de moment a celor doua echipe

Conceptul formei de moment se refera la ultimele 5-10 rezultate obtinute de o echipa in campionat. O echipa care a pierdut multe meciuri recent este mai predispusa sa piarda decat o grupare care a legat cateva victorii consecutive, in timp ce o inclestare intre doua echipe in forma buna poate aduce o partida bogata in puncte.

  • Istoricul intalnirilor directe (H2H)

Ca si in fotbal, acest aspect conteaza foarte mult inainte de a plasa un pariu. Verificand istoricul intalnirilor directe poti afla daca anumite echipe sufera de complexe de inferioritate impotriva unor grupari.

  • Loturile echipelor

Loturile echipelor pot varia de la un meci la altul, fiindca baschetul este un sport care solicita foarte mult jucatorii. Sunt multe meciuri programate intr-un sezon, iar cel mai bun exemplu il constituie NBA, campionatul american. De exemplu, multi antrenori aleg sa isi odihneasca vedetele in cazul in care au de jucat un meci usor in sezonul regulat la scurt timp dupa ce au avut un derby.De exemplu, sunt sanse mari ca managerul lui Cleveland Cavaliers sa nu il includa in lot pe LeBron James pentru meciul cu Phoenix Suns daca baschetbalistul a jucat multe minute cu o seara in urma, impotriva ueni echipe de top precum Golden State Warriors.

Loturile se pot schimba de la meci la meci si de aceea este important ca tu sa fii informat in aceasta privinta inainte de a plasa orice pariu.

In mod special in NBA, meciurile din sezonul regulat sunt numeroase, ajungandu-se de multe ori ca echipele sa joace in 2 zile la rand. In astfel de cazuri, s-ar putea sa gasesti multa valoare in infrangerile echipelor mari.

La acesti factori se adauga miza meciului, motivatia pe care o au jucatorii, atmosfera din sala si multe alte lucruri pe care orice parior interesat de baschet le poate descoperi, urmarind acest sport palpitant.  


 

Pariuri gratuite